Изберете страница

Солен пай с патладжани и овче сирене ЗНП от Маджаров на фурна се приготвя наистина лесно. Рецептата е подходяща за всеки сезон, а резултатът е неустоим.

Солен пай с патладжани и овче сирене ЗНП от Маджаров на фурна

Какво ви трябва за солен пай с патладжани и овче сирене ЗНП от Маджаров на фурна:

  1. патладжани – 2 бр., големи
  2. зехтин – около 7 с.л.
  3. яйца – 3 бр.
  4. Цедено мляко „Димитър Маджаров“ – 200 г
  5. Овче сирене ЗНП „Димитър Маджаров“ – 100 – 120 г
  6. брашно – 1 с.л. с връх (с набухвател)
  7. пресен лук – 1 стрък
  8. сол

Как да приготвите солен пай с патладжани и овче сирене ЗНП на фурна

За този пай няма да използваме тесто. Самите патладжани в тази рецепта играят роля на блат. Патладжаните се поставят както в основата за блата, така и върху самия пай.

Първото, което трябва да сторите, е да обелите патладжаните. Кората на по-големите от тях може да бъде твърда и трудна за сдъвкване.

Нарежете на тънки парчета по дължина, посолете и оставете за 20 минути.

Омекналите и отделили горчив сок патладжани измийте и подсушете.

Намазнете тава, подредете парчетата, без да ги застъпвате.

Изпечете на два пъти в загрята на 180 градуса фурна. Не печете до златист загар, а само около 10-12 минути или докато патладжаните омекнат, хванат лека коричка, която все още не е започнала да добива цвят.

В намазнена тавичка с диаметър 20-22 см или форма за пай от по-малките, наредете пласт патладжани, така че широката им част да стои изправена и да се получи типичната форма на блат за пай като ваничка.

Натрошете върху импровизирания блат ЗНП сиренето и поръсете със свеж лук.

Солен пай с патладжани и овче сирене ЗНП от Маджаров на фурна

Разбийте яйцата с брашното и цеденото мляко. Може да добавите и малко сол, но внимавайте, тъй като патладжаните са солени, както и сиренето.

Излейте сместа и запечете в загрята на 200 градуса фурна, докато стегне – трябват ви около 15-18 минути.

Извадете от фурната и подредете отгоре останалите патладжани. Поръсете с капки зехтин и запечете за кратко до лека златиста коричка.

Поднесете вкусния нетрадиционен пай топъл или студен.

Хапвайте с наслада!