Салам Бургас на Димитър Маджаров се произвежда 20 години само от качествено говеждо и свинско месо, без никакви подправки. Първата награда за този варено-пушен колбас e от 2003 година от Международния панаир в Пловдив. Оттогава до днес начинът му на производство – идеално подбрана, качествена суровина и липса на подправки – е един и същ.
Кое отличава салам Бургас на Димитър Маджаров
В салам Бургас „Димитър Маджаров“ не влага подправки. Ароматът се дължи на опушването с естествени букови стърготини. Именно защото не се влагат никакви подправки, от изключителна важност е месото да е подбрано прецизно. Салам Бургас на Димитър Маджаров се приготвя от ръчно обезкостено, охладено свинско и говеждо. В него няма заместители на месо и ГМО. Няма соеви протеини и глутен. Всички тези харкеристики го правят много подходящ за консумация и от деца.
Eтапи на производство на салам Бургас на Димитър Маджаров
Качественият салам „Бургас“ е твърд и с мозаечна текстура. Производството му във фирма „Димитър Маджаров“ преминава през следните основни етапи:
- Приемане на суровината от технолози и инспектор качество, които следят определени показатели за качество.
- Подготовка на суровината. На този етап се прави транжиране (разфасоване, обезкостяване, селектиране). Опитни транжористи следят за спазването на определен ред и норми.
- Заготовка по класическа рецепта.
- Напълване в обвивки от вакуум пълначни машини при спазване на определена дължина и диаметър. Колбасите се нанизват на метални пръти и са нареждат върху количка.
- Термична обработка в пароварилни кабини. Опушване с естествени букови стърготини.
- Количките с колбасите се преместват за сушене от 7 до 10 дни, в зависимост от калибъра, при зададена температура и влажност.
- След приключване на процеса на зреене, всяка количка се окачествява от одитор качество и технолог.
- Едва след като те удостоверят, че салам Бургас отговаря на качеството, заложено в спецификацията, той получава „зелена светлина“ за пласиране на пазара.
Стандарти за качество при салам Бургас
Салам Бургас на Димитър Маджаров е безкомпромисен резултат от технологична дисциплина и безупречна хигиена. Той се произвежда според въведените във фирмата добра система на производствени практики (ДПП), система за контрол на качеството НАССР, система за управление на качеството ISO 9001, както и International Food Standard (IFS).
Разфасовки и енергийни стойности
Хранителните стойности на салам Бургас за 100 г продукт са: 1394 kJ / 336 kcal; мазнини: 28 г, от които наситени мастни киселини 15 г; въглехидрати: 1.9 г, от които захари: 0.7 г; белтъци: 19 г; сол: 2.4 г. при съхранение от 2ᵒС до 10ᵒС. Салам Бургас се предлага във вакуум опаковка от 260 г или насипно.
Как да консумираме салам Бургас
Салам Бургас на Димитър Маджаров е подходящ за похапване на път или за пикник сред природата. Той е любим на децата. Детските сандвичи с него са с много салам и тънък резен хляб („между два салама – тъничка филия“). За този варено-пушен колбас – с обичан от цялото семейство вкус – винаги има място на трапезата, около която се събираме заедно. На вечеря през работната седмица, на съботен обяд или на неделна закуска.