Изберете страница

Предлагаме ви една много подходяща за сезона и изключително вкусна рецепта за коприва, ориз и неустоимото биволско сирене по ЗНП на Маджаров.

Коприва с ориз и биволско сирене Маджаров на фурна

Копривата е изключително ценна храна. По съдържание на желязо тя гони върховете на класациите. Структурата на желязната решетка е много близо до естествената решетка на хемоглобина, затова копривата е идеалното антианемично средство. Състояние, типично за пролетта, малките деца, бременните и хората, занимаващи се с активен труд.

Като зеленолистно растение тя има много хлорофил, фолиева киселина, магнезий и калий.

Продукти за коприва с ориз и биволско сирене Маджаров на фурна:

  1. 2 ч.ч. коприва
  2. 4 с.л. зехтин
  3. 1 гл. лук (ситно нарязан)
  4. 1/2 стр. праз лук
  5. 3 с.л. доматено пюре
  6. 1 бр. моркови
  7. 1 ч.ч. ориз
  8. 200 г биволско сирене „Димитър Маджаров“
  9. джоджен
  10. червен пипер
  11. сол

Пълнени тиквички със ЗНП сирене от Димитър Маджаров_маслини

Как да приготвим коприва с ориз и биволско сирене Маджаров на фурна

Почистете копривата и джоджена предварително.

След това ги нарежете на ситно.

Сложете ги в купа, залейте със 100 мл гореща вода и ги попарете за няколко минути.

В нагорещен тиган сложете зехтина и добавете лука и праза, предварително нарязани на ситно.

Разбъркайте на умерен огън 3-4 мин., докато станат прозрачни.

Добавете настъргания морков и доматеното пюре, а след още 2-3 минути – измития и подсушен ориз.

Разбъркайте и запържете всичко, докато оризът стане стъклен.

Добавете попарените коприва и джоджен, разбъркайте отново.

Налейте 400 мл гореща вода, посолете на вкус и подправете с червен пипер.

Ястието трябва да се покрие и да се остави да къкри още около 10 мин.

Разбъркайте ориза с натрошеното сирене и ги изсипете в тавичка.

Тавата сложете да се пече в загрята фурна на 200° С, докато оризът получи леко златист цвят.

Сирена на дъска

Ястието може да се сервира топло или студено.

Чудесно ще го комбиниране с една супена лъжица кисело мляко „Димитър Маджаров“ или с айран „Димитър Маджаров“.

ЗНП продуктите на Димитър Маджаров

Димитър Маджаров е сред първите компании в България, които поставят ЗНП знака по европейския регламент върху опаковките на свои продукти. Маджаров пуска 3 продукта по ЗНП стандарт – българско бяло саламурено сирене от краве мляко (400 г и 700 г) и българско краве кисело мляко (3.6%) – още през декември 2023 г. От януари до средата на май 2024 г. компанията лансира по новия стандарт всички кисели млека от краве мляко (вкл. с каймак), както и краве, овче, козе и биволско сирене. В следващите няколко месеца по ЗНП ще бъдат и сиренето от смес.

Всички производители, които искат да сложат ЗНП знак върху опаковки на продукти, трябва да използват една и съща технология, а сиренето, произведено от тях, трябва да е с един и същи състав. Така потребителите получават качествено, изцяло българско сирене – от фуража, през суровината и технологията, до крайния продукт.

Не всяко бяло саламурено сирене може „автоматично“ да получи ЗНП. ЗНП може да се използва само от сертифицирани производители. Те преминават през дълга процедура на одобрение. Тя включва подаване на документи към Министерство на земеделието и храните, в които се описват методите на производство и се предоставят доказателства, че суровината е 100% българска. Контролните органи правят и проверки на място. След получаване на сертификат производителите продължават да са под сериозен контрол за спазване на всички ЗНП изисквания.

Димитър Маджаров с два ЗНП сертификата