Добрата суровина, оборудването, добрата технология на производство, отличната хигиена и и добре обученият персонал са петте най-важни елемента за постигането и поддържането на високо качество при млечните продукти. Вижте какви са те в производството на млечни продукти на „Димитър Маджаров“ и как да познаем качеството.
Качеството при млечните продукти се прави с добра суровина
Суровината, която „Димитър Маджаров“ използва за производство на млечни продукти, е една и съща, независимо дали става въпрос за кисело, прясно мляко, сирене, кашкавал и т.н. Тя е само от свежо българско мляко, от отбрани фермери от цяла Южна България, само първа категория. В своите млечни продукти „Димитър Маджаров“ не добавя никакви изкуствени протеини, сухи или кондензирани млека и консерванти.
За всеки един вид млечен продукт има различни критерии за киселинност, масленост, протеини и др. Тези критерии са едни за овче мляко, други – за краве, биволско, овче. Най-важното обаче е във суровината да няма антибиотици и инхибитори. Ако има и най-малкото съмнение за отклонение от стандартите, „Димитър Маджаров“ връща суровината на производителя. Тестове се правят първо във фермата, а после на място в мандрата, задължително преди суровината да „влезне“ в производствените помещения.
Качеството при млечните продукти се постига с подходящо оборудване
Оборудването при млечните продути трябва да отговаря на изискванията на хранителната промишленост, да е произведено от неръждаема стомана, например, да има условия за добро почистване и др. Половината от оборудването за сиренето и кашкавала на „Димитър Маджаров“ е произведено от бълггарски фирми, които познават типично родните технологии. Кашкавал, например, се произвежда в малко държави. България е една от тези малко държави. Изпарването на кашкавала е доста специфично и затова е за предпочитане оборудването, което се използва за този процес, да е българско и да прави възможно това изпарване.
За качеството при млечните продукти трябва опитен персонал
Опитът на хората, наети в производството на млечни продути, има огромно значение за качеството. „Да правиш мляко и млечни продукти е отговорно“, споделя Юлия Маджарова, която ръководи мандрата. В „Димитър Маджаров“ работят професионалисти, завършили Университета по хранителни технологии в Пловдив със специалност технологии на млякото и млечните продукти.
Всеки нов служител в мандрата преминава през поредица от обучения. Около година се обучава в тънкостите в занаята. „Имаме хора от самото начало на производството ни на млечни продукти“, споделя Юлия Маджарова. „Около двадесет човека работят при нас от 90-те години на XX век. Те знаят какво означава поддържане на едно и също качество години наред и предават уменията си на новите служители“, допълва тя.
Първо на стаж, а после на работа в „Димитър Маджаров“ постъпват „таланти“ от професионалната гимназия по храни в Пловдив. И тъй като в гимназията конкретно няма специалност „Мляко“ (такава има в университета), Юлия Маджарова и най-опитните специалисти по мляко в екипа редовно показват на учениците как се правят качествени млечни продукти.
Нивото на хигиена при производството също има значение за качеството при млечните продукти
Производствената хигиена също има тежест при постигането и поддържането на отлично качество. В „Димитър Маджаров“ са въведени хигиенни процедури на всички нива – персонал, машини, производствени помещения, съблекални. Безупречна хигиена в производството на „Димитър Маджаров“ се поддържа всеки ден, за да може продуктите от мляко да са чисти, без никакво бактериално замърсяване. Хигиена на персонала също е важна. Преди започване на работа служителите се обличат в чисто облекло, включително шапки и ръкавели, което се подменят при всяко тяхно излизане. Машините и опаковките на продуктите предварително се измиват и дезинфекцират. По време на пълнене на киселото и прясно мляко всички повърхности непрекъснато се мият. В края на работния ден отново се прави основно миене на машини и помещения, и пълна дезинфекция. Еднократното работно облекло се заменя с чисто на следващия ден.
В началото мандрата на „Димитър Маджаров“ в град Стамболийски работи само с 3 тона. Днес преработва до 80 тона свежо българско мляко, а площта, от около 900 кв.м., достига 4.5 дка.
Как да познаем качеството при млечните продукти
„Качеството се познава трудно само по външния вид“, коментира Юлия Маджарова. „То се разбира най-вече органолептично. Когато се опита, млякото трябва да има натурален млечно-кисел вкус, типичен за българските продукти.“ Все пак има някои външни признаци, по които можем да познаем дали един млечен продукт е качествен или не. Ако киселото мляко не отделя цвиг, значи има влагозадържащи елементи. Прясното трябва да е плътно, да не е подвижно, да има натурален вкус и мирис на мляко. Когато разчупваме сиренето, то трябва да се отчупва като цяло парче, а не да се рони като извара, трябва да има плътна структура. Кашкавалите трябва да са еластични и да имат аромат на зрял кашкавал. Когато ги разрежем, трябва да може да се навият на рулце.
Стандартите за качество при млечните продукти на „Димитър Маджаров“
„Димитър Маджаров“ има най-високия стандарт в Европа за безопасност на храните – International Food Standard. В производството на млечни продукти са въведени и други международни стандарти за качество като GMP и НАССР. Покриват се всички изисквания на БДС стандарта.
Над 90% от киселите млека на Маджаров се произвеждат по БДС стандарт – от краве, биволско, козе и овче мляко, като най-търсените по БДС стандарт са с 3.6%, 4.5% и 2% масленост. Според независимо изследване на Euro Senso Lab, БДС означава по-добро качество за 84% от потребителите, а 47% го свързват с български продукт.
„За хубави млечни продукти се изисква достатъчно суровина, оригинални български закваски, майсторлък на обработка и класическа технология по БДС“, коментира Юлия Маджарова. „При нас промени в технологията на производство няма. Променяме единствено начина на опаковане и реализацията на продуктите“, допълва тя. „Създаваме най-съвестно продуктите си. Споделяме ги с децата си, с внуците си, с българи у нас и в чужбина. Правим това с вяра в семейството и качествената храна“, заключава основателят и собственик на фирмата Димитър Маджаров.