Изберете страница
Dimitur Madjarov

Димитър Маджаров – съосновател и управител на компанията

Как „Димитър Маджаров-2“ ЕООД поддържа повече от три десетилетия постоянно високо качество на продуктите и продължава да е лидер на пазара? 

Началото

През 1983 г. двама млади специалисти започват работа като технолози в Бургас – тя в ДСО „Млечна промишленост”, той в ДСО „Родопа”. Тридесет и девет години по-късно са едни от най-големите производители на млечни продукти и колбаси в България. Те са Юлия и Димитър Маджарови, основатели на „Димитър Маджаров – 2” ЕООД, семейната компания, която през 2021 г. навърши 30 години. Компанията е символ на успешното българско предприемачество и пример за трудния, но вдъхновяващ път от нулата до върха.

Юлия Маджарова отговаря за мляко и млечни продукти, а Димитър Маджаров за колбасарското производство.

Завършили са Института по хранителни технологии в Пловдив. „Това сме учили, това продължаваме да правим и досега“, казва Димитър Маджаров. „Нашите преподаватели ни дадоха знания и ценности – да бъдем честни и да се грижим за клиентите, да се стремим към най-доброто в производството. Цял живот работим това, което сме учили, правим го с желание, с любов и с удоволствие.“

Madjarov predpriyatie kolbasi

Производството на колбаси с марката Димитър Маджаров 

Как се поддържа десетилетия наред постоянно високо качество на продуктите? Как толкова дълго време продължаваш да бъдеш лидер на пазара?

„Да започнем със сиренето и кашкавала“,

предлага Димитър Маджаров. Компанията произвежда „Българско бяло саламурено сирене“ и „Български кашкавал по БДС“, които са от краве, овче, козе и биволско мляко. „Качеството зависи много от суровината“, обяснява лидерът на семейния бизнес. „Използваме свежи млека, първа категория. Купуваме ги изцяло от български ферми от районите на Пловдив, Ямбол, Елхово, Благоевград, Пазарджик, Стара Загора. Нашето сирене е толкова добро, защото е направено само от мляко”.

mlyako i mletchni produkti Madjarov

Млечните продукти на Димитър Маджаров са от българско мляко

От 6-7 литра мляко „Димитър Маджаров-2“ произвежда един килограм краве сирене. То зрее 45 дни. Овчето – 60.

Прясното мляко е най-новото производство на компанията, което тя започва през лятото на 2021 година. „То е качествено и здравословно, защото е без никакви примеси, минава единствено през пастьоризация и пълнене в пластмасови бутилки“, казва Димитър Маджаров.

Колбасарското производство на Димитър Маджаров

Маджаров е горд, че Сдружението на традиционните сурово-сушени месни продукти, на което е председател, регистрира четири български продукта за територията на ЕС: роле „Трапезица”, кайсерован врат „Тракия”, филе „Елена” и луканка „Панагюрска”. А компанията му ги произвежда с такова качество, че никой нито за миг да не се усъмни в правилността на това решение.

Kolbasi Dimitar Madjarov

Златна селекция “Димитър Маджаров”

„Важно изискване при регистрацията бе продуктите да се работят повече от 30 години в страната кандидат“, обяснява Димитър Маджаров.

„Рецептурата за филе „Елена“ е такава, каквато е създадена навремето в ДСО „Родопа“. В производството на тези, а и на всички други наши продукти, стриктно спазваме технологиите и сме внимателни към всеки детайл.“ Какво на практика означава това?

„При качеството на месото, както и при млякото, не правим никакви компромиси. Ако суровините не отговарят на нашите изисквания, ги връщаме. Така съм научил всичките ни контрагенти и те не се сърдят. От лоша суровина и най-великият технолог не може да направи качествен продукт“, казва човекът, който от 39 години се занимава с колбаси.

Бавното зреене определя качеството на луканката. „Ние сушим при малко по-ниски температури, забавяме процеса и така получаваме по-добър продукт.“

Суджукът „Маджаров“ се произвежда от 100% говеждо месо. При телешкия процентът е 70% телешко и 30% говеждо. А салам „Бургас“ е без подправки. „Затова подборът на месото е много внимателен – при най-малката промяна в качеството се усеща разликата във вкуса“, обяснява Димитър Маджаров.

Най-прецизна е работата по продуктите от серията „Златна селекция“, която включва луканка и суджук, конска луканка, салам и суджук, патешка пастърма и патешко магре, кашкавал от краве мляко. „Тук суровините са с още по-високо качество, удължаваме процесите на зреене и сушене“, казва управителят на компанията.

Суровини, технологии, хигиена

Всички те са много важни за крайните продукти. Но съвсем не са достатъчни.

Seriya Katchestven Zhivot Madjarov

Серията “Качествен живот” на “Димитър Маджаров”

Над 300 човека работят във фирмата

„Димитър Маджаров“ не е само Димитър Маджаров, а колектив от над 300 човека – началници на производство, технолози на участъци, майстори, както и всичките наши отговорни работници и служители. Ръководителите на различни нива трябва да могат да създават екипи от единомишленици, да запалват хората си да работят така, че всички заедно да предлагат на клиентите качествена и добра храна.

За да започне един човек да усеща производството, да се чувства добре на мястото си, му трябва поне година, в която майсторите да стоят до него, разкрива как израстват професионалистите в компанията Димитър Маджаров. Той е особено горд, че петнайсетина човека работят над 25 години в компанията. Това говори много за отношението към хората, за усещането за семейство във фирмата. „До тях има много добре подготвени и вече натрупали достатъчно опит по-млади професионалисти. Заедно те правят компанията и производството такова, каквото сме искали да бъде“, разказва Маджаров.

Стари рецептури, автентичен български вкус

Но достатъчно ли е, за да привлича младите хора? И да, и не. Затова собствениците на „Димитър Маджаров-2“ ЕООД вкарват различни новости в производството. „Младите хора, а и не само те, търсят здравословна храна. За всички с фокус върху полезните колбаси създадохме серията луканка, суджук и луканков колбас „Качествен живот“, разказва Димитър Маджаров. С какво тя е уникална? Продуктите са без Е-та, нитритът или нитратът в тях са заместени с жива закваска.

„Друго при младите потребители е, че те искат храната да е удобна, бърза за консумация – колбасите да са нарязани, да са в малки разфасовки, да могат да си вземат от няколко вида. Ние ги нарязваме с дебелина милиметър, милиметър и половина, в опаковка от по 100 грама и консумацията расте.“

Най-продаваните продукти на „Маджаров-2“

са сиренето и кашкавалът, киселото и прясното мляко, които са за ежедневна употреба. При колбасите най-много се купуват саламите „Бургас“, „Деликатесен“, „Шпеков“ за сандвичи и за закуска на децата. Докато сурово-сушените деликатеси са предимно за удоволствие и празнични поводи.

Dimitae Majarov semeistvo

Семейство Маджарови (отляво надясно): Станислава, Димитър, Юлия

Как семейството на Димитър Маджаров празнува?

„Не се различаваме от повечето български семейства. Събираме се с децата, внуците, роднини, най-близките приятели. Обикновено сме голяма компания от над петнайсет човека, сладки приказки и добро настроение край трапезата.“

„От нашето семейство за вашето семейство“ е посланието на бранда „Димитър Маджаров“. За Димитър и Юлия и за техните деца Станислава и Филип, които работят за фирмата (Филип помага основно със съвети, защото развива бизнес в друга сфера), това не е само рекламен слоган. Отговорността към другите, към работата, към продуктите, това да си винаги честен на пазара, са се пренесли от едното поколение в другото.

„В живота и в бизнеса ние сме това, в което вярваме, и това, което правим“, казва Димитър Маджаров. Това семейство наистина знае в какво вярва и какво прави. И го прави с цялото си сърце.

Dimitar Madjarov Stanislava Madjarova Yuliya Madjarova

Източник: https://bglobal.bg