Изберете страница

В интервю за специално издание на 24 часа Димитър Маджаров споделя защо клиентите на фирмата ценят качествената храна.

Kachestvoto_pri_mesnite_produkti_na_Dimitar_Madjarov

Г-н Маджаров, произвеждате млечни и месни продукти вече над 30 години. Кои са вашите клиенти? Защо избират продуктите ви?

Клиентите ни избират поради различни причини, но най-вече заради качеството. Продуктите ни не съдържат ГМО или заместители. Месните са само от подбрано свежо свинско, телешко и говеждо месо, а млечните – само от мляко на български фермери първа категория. Спазваме класически, авторски или гурме рецепти, за да отговорим на предпочитанията на хората с различен вкус. Следваме отрасловите стандарти от 90-те години на XX век. Стараем се процесът на сушене да бъде по-бавен, за да получим по-качествен продукт. До 90 дни зреят кашкавалите ни, а овчето сирене – минимум до 60 дни. За производството на 1 кг кашкавал от краве мляко по БДС използваме между 10 и 11 литра свежо българско мляко. Салам „Бургас“ правим 20 години само от говеждо и свинско месо, без подправки. А да се направи салам само с прецизен подбор на суровина, е наистина трудно. И изисква майсторство!

Клиенти на Димитър Маджаров са хората, които ценят качествената храна

(добрата храна е инвестиция в здраве, което трябва да се възпитава още в най-ранно детство в семейството). Искаме да им кажем все така да ни имат доверие, че ще получат най-доброто качество от нашите продукти, произведени от българско мляко и от истинско месо.

Всичките ни месни продукти се правят от подбрани пресни меса. Суровината се приема от обучени технолози и инспектор „Качество“ и ако не отговаря на заложените показатели за качество, я връщаме на доставчика. Суровината за сирене „Димитър Маджаров“, кашкавал, млечни напитки, деликатеси и т.н. е само свежо българско мляко (краве, овче, козе, биволско). И нея я връщаме, ако не отговаря на високите ни изисквания. Млечните ни продукти са без протеини, сухо мляко или консерванти. Имат натурален вкус и аромат на мляко. Повечето са по БДС, с оригинална закваска Lactobacillus bulgaricus, изолирана в България.

Как повлияха събитията през последните години на производството на млечни и месни продукти?

Въпреки предизвикателствата през последните години – Ковид пандемията, инфлацията, ръста в цените на консумативи и суровини – продължаваме да работим месо и мляко както години наред. Не сме направили никакви промени в технологията. Продължаваме да използваме традиционни методи на производство, същата качествена българска суровина за млечните ни продукти и само истинско месо в месните. Поддържаме безкомпромисна хигиена – на ниво персонал, оборудване, производствени помещения. Инвестираме в съвременно оборудване и нов асортимент. Обучаваме съвестно хората си, за да поддържаме едно и също качество и добър имидж. Спазваме и ред международни стандарти при храните.

Тези международни стандарти задължителни ли са или са по ваше желание?

Повечето са внедрени по наша инициатива с цел още по-голям контрол на качеството. Производството ни покрива 6 стандарта:  БДС и био стандарт при млечните, европейски регламент за храни с традиционно специфичен характер при колбасите, добри производствени практики, НАССР и International Food Standard за всички продукти.

Един стандарт се подновява само след проверки от независими одитори, той не е „завинаги“. Тази година например защитихме отново един от най-строгите европейски стандарти – International Food Standard. В него има изисквания към суровината, хигиената, опаковките, доставчиците, рецептите, съхранението, транспорта, обученията на екипа, ръководството и т.н. Получихме най-високото ниво, покрихме 96% от изискванията.

Каква е стратегията ви за задържане на хората, които ценят качествената храна?

Стремим се да запазим пазарния си дял и най-вече доверието на клиентите без да правим компромиси с качеството. Определени категории показват ръст въпреки предизвикателствата – прясното мляко, сиренето, кашкавалите, сурово-сушени мезета, колбаси и деликатеси.

Стремим се да подобряваме ефективността си. Развиваме асортимента си.

В края на 2022 г. пуснахме на пазара био прясно и кисело мляко, кашкавал и сирене. И в 4-те продукта използваме само българско мляко от контролирана ферма, в която животните са на свободна паша в екологично чист район поне 9 месеца в годината.

Димитър Маджаров: Клиентите ни ценят качествената храна

Преди 2 месеца пуснахме кисело и прясно мляко без лактоза – Lacto Free. Това е нова серия, която посреща нарасналото търсене на продукти за здравословен начин на живот и рационално хранене. Тя също е от 100% българско мляко и с българска закваска. В нея са запазени всички полезни вещества на прясното и кисело мляко.

Стратегията ни е да продължаваме да произвеждаме както досега. Държим на качество и на имидж.  

А как стои въпросът с износа? Има ли трудности, как ги преодолявате?   

През последните 5 години ръстът на износа ни от 2% стана 17%, като плановете ни са да достигне 25%-30% от оборота. И макар българското сирене, мляко и кашкавал да са известни в Европа, българските колбаси са далеч от този имидж – те се търсят предимно от етнически българи и хора от Балканите. Италианските, испанските и австрийските продукти са наложени на европейския пазар, докато българските все още не. Това е едно от най-големите предизвикателства, с които трябва да се справим извън България. Чака ни много много работа!

Какви са плановете за развитие на “Димитър Маджаров”?

От средата на миналата година започнахме да обновяваме визуалната идентичност на млечните  продукти. Продължаваме да работим върху това. Сред най-важните ни планове в следващите една-две години са инвестиция в машина за слайсове и нова серия млечни продукти с обогатено съдържание на протеин. Киселото и прясното ни мляко без лактоза се посрещат много добре; обмисляме да разработим сирене и кашкавал без лактоза.

С каквото и да се захванем в бъдеще, ще сме толкова безкомпромисни към качеството на всички наши продукти от месо и мляко, колкото и досега.

Димитър Маджаров за Юлия Маджарова и Станислава Маджарова

Клиентите на семейната фирма “Димитър Маджаров” ценят качествената храна