Изберете страница

БДС или ЗНП: какво да изберем? Навярно сте забелязали, че върху някои опаковки на кисело мляко и сирене от Димитър Маджаров има нов знак. Той се нарича Защитено наименование за произход (ЗНП). Обозначава стандарт, който надгражда БДС. Може да се използват само от производители, сертифицирани от независим орган.

Димитър Маджаров с два ЗНП сертификата

БДС или ЗНП: какво кисело мляко и сирене да изберем

Българският държавен стандарт (БДС) при бялото саламурено сирене и кисело мляко, най-общо казано, определя изискванията за състава (вид и количество на млякото, допустими добавки, закваска), характеристиките (вкус, аромат, консистенция, киселинност), технологията на производство. Защитено наименование за произход (ЗНП) е стандарт, който надгражда БДС и при който има по-строг контрол. ЗНП се предоставя само на продукти, произведени в определен регион, в случая – България, при спазване на традиционни методи на производство и рецепти. За да получат ЗНП, саламуреното сирене и киселото мляко трябва да отговарят на следните условия:

 • Произход:да са произведени само в България. Всички етапи от производството да са осъществени в България.
 • Суровина:да са 100% от сурово българско мляко (при БДС стандарта може да се използва и европейска суровина).
 • Фураж: и фуражите, с които се изхранват животните, да са български – български ечемик, българска царевица, българска пшеница.
 • Технология:само традиционна българска технология и рецепти.
 • Вкус и аромат:млякото и сиренето трябва да имат специфичния за България свеж млечнокисел вкус и аромат.

ЗНП гарантира автентичност (сиренето и млякото са произведени по уникална рецепта и в традиционна среда) и високо качество (спазват се още по-строги изисквания и по-строг контрол отколкото при БДС).

БДС или ЗНП: какви са разликите   

Димитър Маджаров с два ЗНП сертификата    

БДС при българско бяло саламурено сирене и българско кисело мляко допуска известна свобода в методите на производство. БДС е по-широко разпространена технология – използва се от по-голям брой производители. ЗНП технологията подлежи на по-строг контрол отколкото БДС – при нея се спазват точно определени методи, характерни за производствения регион. ЗНП технологията се използва само от сертифицирани производители. Нещо повече – те трябва да подновяват ЗНП сертификатите си всяка година (за разлика от БДС).  Автентичността на сиренето и киселото мляко по ЗНП е в по-голяма степен гарантирана при ЗНП отколкото при БДС.

Освен това, не всяко бяло саламурено сирене или кисело мляко по БДС стандарт може да получи ЗНП. За да получи ЗНП, продуктът трябва да премине през строга процедура по сертифициране.

Димитър Маджаров с два ЗНП сертификата

БДС и ЗНП продуктите на Димитър Маджаров

Димитър Маджаров е сред първите компании в България, които поставиха новия ЗНП знак по Европейския регламент върху опаковките на българското кисело мляко и българското бяло саламурено сирене. Маджаров пусна 3 продукта по ЗНП стандарт още през декември 2023 г.

 • българско бяло саламурено сирене от краве мляко (във вакуум опаковка от 400 г)
 • българско бяло саламурено сирене от краве мляко (700 г)

Още 4 млечни продукта на Маджаров със ЗНП знак

и

Крем сладкиш с кисело мляко 3.6 процента ЗНП на Маджаров

От януари до средата на март 2024 г. компанията пусна други 5 млечни продукта със ЗНП знак:

 • краве кисело мляко (с 2% масленост)

Крем сладкиш с кисело мляко ЗНП 2 процента на Маджаров

 • краве кисело мляко (5%)
 • краве кисело мляко с каймак (4.5%)

БДС или ЗНП: какво да изберем_Българско кисело мляко с каймак по ЗНП стандарт от Димитър Маджаров

 • българско бяло саламурено сирене от краве мляко (200 г)
 • българско бяло саламурено сирене от овче мляко (вакуум, 700 г).

БДС или ЗНП: какво да изеберм_Българско бяло саламурено сирене от овче мляко от Димитър Маджаров

През април със ЗНП знак се предвижда да е  българско бяло саламурено сирене от биволско мляко (500 г, вакуум), а до края на 2024 г. – българско бяло саламурено сирене от козе мляко и от мляко смес, както и биволско кисело мляко, произведени по ЗНП стандарт.

По БДС стандарт Димитър Маджаров ще продължи да произвежда само кашкавал.

Причината? Кашкавалът просто не е одобрен от Европейската комисия като продукт със защитено наименование за произход (ЗНП).

Затова, ако търсите кашкавали, направени от 100% свежо българско мляко и българска закваска по БДС, тези на Димитър Маджаров са удачен избор.

БДС или ЗНП: какво да изберем_Кашкавал от краве мляко БДС (420 гр.) - Димитър Маджаров