Изберете страница

Какво стои зад абревиатурата „ХТСХ“

авг. 23, 2021 | Полезно

Рецептите за качествените продукти се пазят от десетилетия и се предават от поколение на поколение. Четири такива любими месни мезета вече са защитени, като са официално регистрирани от Европейската комисия в Европейския регистър на храните и носят наименованието „ХТСХ“ – Храна с традиционно-специфичен характер.

Това са луканка „Панагюрска“, филе „Елена“, роле „Трапезица“ и Кайсерован врат „Тракия“, които „Димитър Маджаров“ произвежда по оригиналните традиционни рецепти.

Филе “Елена“

Този български сурово-сушен деликатес е признат от Европейската общност за храна с традиционно специфичен характер, заради уникалната си рецепта, пазеща автентичната традиция на производство и зреене около 40 дни.

Абсолютно логично произходът на наименованието идва от град Елена, а вкусът на продукта е характерен, приятен и умерено солен.

Приготвя се по традиционната технология от свежо българско свинско филе, сол, естествени подправки (ронена чубрица и смлян черен пипер), захар, като се добавя аскорбинова киселина, като антиоксидант и калиев нитрат, като консервант.

Мирисът, както и вкусът на „Филе Елена“ се дължат на комплекса от грижливо подбрана и обработена суровина, специфични условия на сушене и пресоване, сполучлив избор на подправки.

Луканка „Панагюрска“

Всяка година преди Коледните празници къщите на Панагюрище са били окичени с пръти с увиснали луканки. Днес всеки може да опита от уникалния вкус на този сурово-сушен деликатес.  

Уникалната рецепта пази автентичната традиция на производство и зреене от  минимум 20 дни.

Луканката се приготвя по традиционната технология от свежо българско говеждо и свинско месо, сол, естествени подправки (кимион и смлян черен пипер), захар, като се добавя аскорбинова киселина, като антиоксидант и калиев нитрат, като консервант.

Отличителният й външен вид – сплеснатата форма на отделните парчета – се придобиват вследствие на пресоването.

Роле „Трапезица“

Наименованието на този уникален български продукт произхожда етимологично от историческия хълм „Трапезица” в древната българска столица – Велико Търново.

Роле „Трапезица“ е пресован сурово-сушен месен продукт, чието зреене отнема около 60 дни.

Приготвен е по традиционната технология от свежо българско месо – свински врат, сол, естествени подправки (чесън и смлян черен пипер), захар, като се добавя аскорбинова киселина, като антиоксидант и калиев нитрат, като консервант. Специфичността му се дължи на свойствени за продукта характеристики – мекост и сочност на месото, изключителен вкус и мирис.

Кайсерован врат „Тракия“

Този деликатес се приготвя от прясно обезкостено месо от свински врат и има продълговато цилиндрична, сплескана форма.

Пресова се неколкократно по време на сушенето. Има характерен, приятен, умерено солен вкус, с изразен аромат на вложените подправки – червен пипер, чимен, чесън, бяло вино.

Дните за осоляване и зреене са минимум 14, а дните за сушене са до достигане на заложените показатели.

След като е почти готов се овалва в кайсерована смес от червен пипер, чимен, чесън, бяло вино. Образува се коричка с червен цвят, коята подсъхва в рамките на няколко дни.

Продукти

Показване на 7 резултата

 • Филе Елена ХТСХ насипно - Димитър Маджаров

  Филе Елена ХТСХ

 • Филе Елена ХТСХ 80 гр. вакуум - Димитър Маджаров

  Филе Елена ХТСХ

 • Луканка Панагюрска -ХТСХ 190 гр. вакуум - Димитър Маджаров

  Луканка Панагюрска -ХТСХ

 • Роле Трапезица – ХТСХ 200 гр. насипно вакуум - Димитър Маджаров

  Роле Трапезица – ХТСХ

 • Роле Трапезица – ХТСХ 80 гр. вакуум - Димитър Маджаров

  Роле Трапезица – ХТСХ

 • Кайсерован врат Тракия -ХТСХ насипно - Димитър Маджаров

  Кайсерован врат Тракия -ХТСХ

 • Кайсерован врат Тракия -ХТСХ 80 гр. вакуум - Димитър Маджаров

  Кайсерован врат Тракия -ХТСХ