Изберете страница

От нашето семейство за вашето семейство

мар. 16, 2022 | Актуално

Как Димитър Маджаров продължава да развива семейния си бизнес дори и в условията на извънредна ситуация.

Коя е основната стратегия за успех в управлението на бизнеса ви?

Бих я определил като „От нашето семейство за вашето семейство“. Иначе казано: предлагаме на клиентите си продукти със същото качество, което нашето семейство слага ежедневно на трапезата си.

Нашата стратегия е да продължаваме да правим това, за което сме учили и сме правили през всичките тези години, и да се стремим да го надграждаме с помощта на екипа ни и нашите партньори. Водеща ценност е качеството, а не цената. Постоянен стремеж за добро качество на цялата ни гама от продукти. Спазване на автентичността при производството чрез използване на български суровини, както и иновации в производството на здравословни храни. Желаем и се стремим да радваме потребителите ни с разнообразни стоки и да пазим изграденото доверие към нашата марка.

Важна роля в успеха имат хората, които работят в компанията. Работим заедно с 300 души, които са „виновниците“ за всичко, което сме постигнали през годините. Имаме хора с различни знания и умения, което е много важно, за да можем да обхванем целия процес от производството до продажбата. Въвели сме най-висок клас системи за безопасно и качествено производство. Стараем се служителите ни да са максимално обучени и да се чувстват максимално добре в компанията, защото това е важно, за да върви добре и работата. Понякога има и предизвикателства, например в ситуация като сегашната, когато бизнесът е все по-несигурен, служителите се притесняват за своята работа и бъдеще. Затова беше нужно да ги уверим, че работата няма да спре и предприятията ни ще продължат да действат в пълния си капацитет, при взети всички нужни хигиенни мерки.

Неуморната ни работа е наградена с множество признания през годините. Горди носители сме на над 15 награди за различни наши продукти – както за качество, така и за вкус, от изложенията „Месомания“ и „Светът на млякото“ – София, от Международен панаир – Пловдив, както и четири приза Superbrand, последният от които е за 2019/2020 г. в категорията „Храни и месни продукти“.

Поемате ли рискове за постигане на бизнес целите си, или предпочитате утъпканите пътеки?

През годините сме поемали немалко рискове, които са ни дали добри уроци, но и са допринесли за големи успехи. Ние бяхме една от първите компании, които стартираха продукти от различни видове мляко (овче, козе, биволско), които не само са с по-ниско потребление, но и са на по-висока цена. Разработихме колбаси за деликатесни витрини в голям калибър, които търговските вериги да подготвят и слайсират на място за клиента. Тогава не се предлагаха подобни продукти в България. Ние сме една от малкото компании с толкова голям асортимент от млечни биопродукти. Това би могло да се отчете като някакъв риск, тъй като такъв тип продукти са с по-висока цена и не се знае как ще се приемат от потребителите. Направената инвестиция в изграждането на ново, отговарящо на европейските стандарти предприятие за производство на колбаси, с по-голям производствен капацитет, също бе един риск, който се оказа оправдан.

Вероятно най-големият риск, който сме поели като компания, беше решението да започнем да произвеждаме собствени продукти. В началото стартирахме само с търговия, но само 3 години по-късно взехме решение да вземем нещата в свои ръце и да създадем продуктите, които искаме да видим на пазара. Този риск се оказа и най-големият ни успех.

Рискове поемаме и всеки път, когато лансираме нов продукт, тъй като неизвестните са много. Процесът е дълъг и включва изследвания, тестове и проби, за да сме сигурни, че това, което ще излезе на пазара, е с възможно най-доброто качество. Едва след това идва пускането в пазарната мрежа, като никога не можем да сме убедени, че един нов продукт ще се приеме добре. Всичко това е свързано с големи инвестиции и много работа в името на крайния резултат. В момента работим по лансирането на нова здравословна линия продукти, която предстои да стане факт съвсем скоро.

Имат ли място новите технологии и дигитализацията в традиционен бизнес като вашия?

Както вече споменах, нашият стремеж е да предлагаме и създаваме иновативни продукти в посока здравословно хранене. Смея да твърдя, че приемаме новите технологии с отворени ръце. Ежедневно подобряваме производствените процеси съгласно изискванията и последните тенденции в хранително-вкусовата промишленост, за да създадем перфектния краен продукт. Нашата цел е да защитаваме качеството на продуктите ни с всички нужни световни сертификати и стандарти.

Другата тенденция е запазване на автентичността при производството на традиционните български продукти. Голяма част от нашия успех се дължи на продукти, чиято технология не се е променила през годините. Затова се стремим да поддържаме еднакво качество от самото начало.

Източник: https://forbesbulgaria.com/