Подчертан интерес към млечните продукти на Маджаров показват търговци на едно от най-големите изложения за храни в света – СИАЛ в Париж. Това заяви Станислава Маджарова, заместник-управител на фирмата, по повод участието на компанията в провелото се през октомври събитие. „Димитър Маджаров“ представи там около 50 млечни и месни продукта.
Интерес към млечните продукти на Маджаров на изложението в Париж

Млечните продукти на Маджаров са търсени в Париж
„Както до момента, така и сега, в Париж, най-голям беше интересът към саламурените сирена и кашкавали на „Димитър Маджаров“ от краве, овче, козе мляко“, коментира Станислава Маджарова. Българските млечни продукти са познати, имат близост с млечни продукти от други държави от Балканите – Гърция, Турция, Сърбия. В повечето европейски държави, както и в Близкия изток, вече е установена култура за консумация на бели сирена и кашкавали, срокът на годност е достатъчно добър (6-12 месеца в различните разфасовки). „Запитвания имахме от различни компании от Косово, Хърватска, Чехия, Азербайджан, Грузия, Молдова, Ливан и др.“, пояснява тя. „Продуктите ни се произвеждат от 100% свежо мляко и с българска закваска, по БДС стандарт. Млякото, от което са направени, е само от сертифицирани български ферми първа категория”. Те са задължени да спазват широк кръг изисквания и стриктни показатели за качеството на добиваното мляко, които след това се проверяват и на входа за прием в лабораторията на компанията.
Интерес и към месните продукти на Маджаров на изложението в Париж
Тази година „Димитър Маджаров“ отчита засилен интерес към месните продукти с традиционно-специфичен характер, като филе „Елена“, врат „Тракия“, роле „Трапезица“. Това са защитени наименования, носят знака за български произход, харесват се като визия и вкусове от чуждестранни клиенти. „В специфични райони (Грузия, Азербайджан, Хърватска, Черна гора, Македония, Армения), свикнали с консумацията на по-силно подправени продукти, има интерес и към телешки суджук, телешка кайзер пастърма, бабек, луканка, които за един западноевропеец са по-различни като вкусове“, пояснява Станислава Маджарова.
Новостите на изложението в Париж
Заради КОВИД-кризата до миналата година дегустации на храни по време на изложения не са били позволени или са били позволени при спазване на определени условия. Сега вече хората опитват без проблем изделия от мляко и месо. „На последните изложения, в които участвахме, клиентите бяха предимно от Европа заради рестрикциите за пътуване. Тази есен в Париж освен европейци, имаше търговци от Близкия Изток и Африка – Йордания, Ливан, Кувейт. Имаше и повече компании-изложители. Участието в събития, където се налагат нови световни тенденции, се връща към нивата преди началото на пандемията“, споделя Станислава Маджарова.
За първи път в Париж тази година „Димитър Маджаров“ представя своите млечни напитки – айрян и кефир.
Очакванията на Димитър Маджаров от изложението в Париж
Участието в авторитетни международни изложения е начин за установяване на нови контакти и за поддържане на връзки с настоящите клиенти. „В Париж се видяхме с част от компаниите-вносители на нашите продукти, с които работим от години. Личните срещи допринасят за развитието на дългосрочните ни взаимоотношения с тях“, пояснява Станислава Маджарова. На изложенията компаниите довършват и преговори, започнати преди това.
В Париж най-голям интерес към млечните продукти на „Димитър Маджаров“ е имало от фирми от Косово, Хърватска, Босна, Молдова. От компанията очакват поне 2-3 нови сделки за износ.
SIAL е едно от най-престижните изложения в хранително-вкусовата промишленост. Организира се от 1964 г. веднъж на две години. „Димитър Маджаров“ участва в международни изложения за храни от 2013 година.