От първия млечен продукт на „Димитър Маджаров“ – сирене – ни делят повече от 20 години. От последния – прясното мляко – около година.
Кои са топ млечните продукти Димитър Маджаров?
Защо потребителите избират сирене, кашкавал, кисело мляко, прясно мляко, извара, катък или масло Димитър Маджаров? Какво показват данните на фирмата за консумацията?
# 1. Сирене Димитър Маджаров
Навярно малцина са българите, които не поставят на трапезата си парченце истинско саламурено сирене. Между 4 и 6 литра мляко са необходими за производството на 1 кг сирене, в зависимост от това дали е краве, козе, овче или биволско. За да получи своя умереносолен млечен вкус, сиренето от козе, овче или биволско мляко на „Димитър Маджаров“ трябва да „зрее“ минимум 60 дни при специална температура, а сиренето от краве мляко – поне 45 дни.
В сиренето „Димитър Маджаров“ няма сухо мляко или растителни мазнини – само свежа суровина. Всеки ден, пътувайки от град Стамболийски, където е мандрата на „Димитър Маджаров“, цистерните за мляко стигат толкова далеч, колкото е необходимо (дори до Петрич!), за да съберат достатъчно количество истинско свежо мляко. Когато пристигне в производството, млякото се тества за качество.
Най-търсеното сирене с марката „Димитър Маджаров“ е кравето сирене (900 г в кутия, 500 г в кутия, 400 г и 800 г във вакуумирана опаковка). То е чист, натурален продукт, който съдържа 100% свежо мляко, българска закваска, и има умерено солен и млечнокисел вкус.
От овчето и козето сирене „Димитър Маджаров“ най-купувани са тези във вакуум от 400 г., 500 г в кутия и сирене от 800 г. Силен интерес има и към изварата. Българите у нас и в чужбина търсят също и крема сирене сметана на „Димитър Маджаров“, крави катък от 250 г., изварата „Димитър Маджаров“ и кравето масло. Крема сиренето е направено от първокласно краве мляко, сметана и традиционна българска закваска, кравият катък – от краве мляко, закваска от Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, парченца краве сирене, а кравето масло съдържа българско мляко, сметана от краве мляко и традиционна закваска.
Повечето сирена на „Димитър Маджаров“ са произведени по БДС стандарт.
# 2. Топ кашкавалите Димитър Маджаров
Най-търсени са български кашкавал от краве мляко по БДС – 900 грама и 420 грама, български кашкавал от овче мляко по БДС – 420 г и козият кашкавал „Димитър Маджаров“ от 420 г.
Това са качествени кашкавали, които зреят повече от 60 дни, за да придобият вкуса, който обичаме. Направени са само от истинско мляко. Всеки ден цистерните на компанията събират най-добрата суровина от град Стамболийски чак до Елхово. Кашкавалите „Димитър Маджаров“ имат бледожълт цвят, добре изразен аромат и мек вкус. В тях, както и в сиренето, не се влага никакво сухо мляко или растителни мазнини – само свежа суровина. За производството на 1 килограм кашкавал са необходими между 8 и 10 литра мляко.
„Харесваме вкуса на вашето сирене и кашкавал, защото са традиционни.“ За нас тези думи са най-голямата отплата“, заключава Юлия Маджарова, която отговаря за производството на млечни продукти в „Димитър Маджаров“.
# 3. Топ продуктите в „Златната селекция“ на Димитър Маджаров
Технологията на производство на тази специална серия се основава на старите традиции и е усъвършенствана през годините за постигане на ясно изразен вкус и дълбок аромат. 420-те грама кашкавал са от първокачествено българско краве мляко и българска закваска. Кашкавалът „Златна селекция“ зрее минимум 90 дни, за да постигне своя мек, млечен вкус и плътна, еластична консистенция. Освен кашкавал, тази серия съдържа и топено пушено сирене.
Наричат я „гурме серията на ценителите“.
# 4. Киселото мляко Димитър Маджаров също е сред топ млечните продукти
„Димитър Маджаров“ произвежда кисело мляко от 2015 г., като днес предлага над 10 вида с различна масленост. Киселите млека на „Димитър Маджаров“ съдържат само мляко и българска закваска Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus Thermophilus. Те имат леко кисела нотка, характерен цвят и мирис. В тях липсват каквито и да са консерванти. Вместо сухо мляко или растителни мазнини, в производството им се използва само свежо краве, овче, козе и биволско мляко.
По данни на EuroSenso Lab киселите млека Димитър Маджаров с 3.6% и 4.5% масленост са на първо място по предпочитание. Хората им дават най-високи оценки за мирис, вкус, цялостно впечатление и специфични характеристики като повърхност, гъстота, масленост.
Повечето кисели млека на Маджаров се произвеждат по БДС стандарт. Според изследването на Euro SensoLab БДС означава по-добро качество за 84% от потребителите, а 47% го свързват с български продукт.
Най-търсените кисели млека на Маджаров са краве кисело мляко по БДС стандарт с 3.6% и 4.5% масленост, както и биволското кисело мляко
# 5. Прясно мляко Димитър Маджаров:
При пресните млека най-продавани са млеката с 3.6% и 4.5% масленост.
Суровината за всички пресни млека е 100% българска, само от първа категория сурово мляко. Технологията е класическа пастьоризация (на температура 95-980 С), при която се запазват полезните качества на млякото. За производството се разчита на избрани доставчици, чието сурово мляко има минимум 3.2. протеина и 100 000 МО. Не се добавят никакви изкуствени протеини, сухи или кондензирани млека и консерванти. Прясното мляко „Димитър Маджаров“ не се стерилизира. Произвежда се при изключителна хигиена, за да се избегне и най-малкият риск от замърсяване