Изберете страница

Za_Dimitar_Madjarov_rabotyat_320_dushiПреди повече от 30 години двама инженер-технолози по храните – Димитър Маджаров и Юлия Маджарова – основават фирма за хранителни стоки. Днес „Димитър Маджаров“ осигурява работа на 320 души. 25 от тях работят във фирмата още от самото начало.

„Димитър Маджаров“ е сред десетте най-големи месни и млечни български производители, които правят продукти за хора с високи изисквания към качеството на храната. Родената в Пловдив марка днес присъства в хранителни вериги от Европа, през Азия, чак до Австралия.

„Димитър Маджаров“ осигурява работа на 320 човека

Началото е поставено през 1991 г. с основането на ЕТ „Димитър Маджаров“ – фирма за търговия на едро с хранителни продукти. В нея първоначално работят само Димитър Маджаров и съпругата му Юлия Маджарова.

Семейството взима под наем цех за производство на месни продукти (през 1994 г.).

V_proizvodstvoto_na_Dimitar_Madjarov_sa_zaeti_nad_300_dushi

„Много премисляхме каква да бъде следващата инвестиция“, коментира Юлия Маджарова. И така, в една малка мандра, през 1998 г., започва производство на сирене, кашкавал, масло, извара от краве, козе, овче, биволско мляко.

Mandrata_na_Dimitar_Madjarov_osiguryava_rabota_na_150_dushi

В началото за „Димитър Маджаров“ работят 15 човека, а днес – 320 души 

Димитър и Юлия Маджарови започват собствения си бизнес със спестявания и заеми от роднини. Запазват обаче петнадесетте служители, които получават „в наследство“ от двата цеха, за мляко и за месо, и не уволняват никого.

Инвестициите в нови продукти вървят ръка за ръка с откриването на нови работни места: квалифицирани работници, технолози, отговорници по качеството. „Нещата се случваха бавно и невинаги лесно, но се радваме, че през всичките години сме запазили уважението на хората, които работят с нас. Ако нямахме доверие във всеки служител, нямаше как да създаваме качествени продукти“, категоричен е Маджаров.

80% от хората в „Димитър Маджаров“ работят в производството, а останалите в администрацията. Всеки нов служител преминава обучение. Работниците в 2-те производства се обучават около година докато овладеят тънкостите на занаята. Само в технологичния отдел, например, днес има над петнадесет технолози. Те правят периодично извадки от специална система, следят всеки етап от производството и са безмилостни към отклонения в рецептурите и технологичния процес.

Фирмата има семеен модел на управление. Димитър Маджаров отговаря за производството на месните продукти, за финансите, инвестициите. Юлия Маджарова ръководи производството на млечни продукти и дейно участва в търговската политика. Дъщерята Станислава Маджарова ръководи маркетинга, връзките с търговските вериги и износа. Макар синът, Филип, да има собствен бизнес в друга сфера, той също помага на семейното начинание чрез стратегически финансови съвети.

Всички важни въпроси семейството обсъжда заедно и заедно взима решения. „Начинът на управление е по-лесен, когато сме семейство“, пояснява Димитър Маджаров. „Има естествено обединение, сходна структура, общ интерес и грижа един за друг“.

Dimitar_Madjarov_Yulia_Madjarova_Stanislava_Madjarova

Как се подбират хората в „Димитър Маджаров“

Всички кандидати, които се назначават на работа в предприятието за колбаси или в мандрата, минават през интервю, на което лично присъстват Димитър или Юлия Маджарови. В зависимост от отдела, в който се наемат, присъстват и ръководителят на този отдел, както и ръководител човешки ресурси. Подборът в търговския и маркетинг отдел се извършва от дъщерята Станислава Маджарова.

Водещи при подбора са опитът на кандидатите в дадено производство.

Dimitar_Madjarov_rabota_v_proizvodstvoto

Опитът в производството е важен, но по-важно е желанието за работа

Желанието за работа и до ден днешен е основен критерий. „Ние сме точни в бизнеса“, споделя Маджаров. “Искаме и хората, с които работим, да са коректни“.

Първо на стаж, а после на работа при Маджаров постъпват хора от професионалната гимназия по храни и Университета по хранителни технологии в Града на тепетата. И тъй като в гимназията няма специалност „Мляко и месо“, Юлия и Димитър Маджарови редовно показват на учениците как се правят качествени месни и млечни продукти.

Dimitar_Madjarov_osiguryava_rabota_v_proizvodstvoto_na_mesni_produkti

Всеки трябва да овладее тънкостите в производството на качествен продукт

От служителите се очаква да спазват трите основни бизнес принципа на „Димитър Маджаров“. Първият е: „Нося цялата отговорност и стоя зад нея“. Вторият е да не се пристъпват високите критерии за качество на храната. „Не бихме си позволили да направим компромис с качеството. Още от хранително-вкусовия институт с Юлия имаме изградени много строги етични възгледи, които спазваме и днес на всяка цена“, коментира Маджаров. Третият принцип на компанията е: „Аз съм това, което правя“.

Грижата за служителите в „Димитър Маджаров“

Голяма част от работещите в двете предприятия са от Пловдив, Пазарджик, Раковски и Стамболийски. Фирмата им предоставя безплатен транспорт. На всички служители се осигурява безплатно изхранване. Празнични бонуси за Коледа и Великден и подаръци за децата са сред останалите начини, по които те помагат на хората. А на тези, които имат нужда от финансова помощ, „Димитър Маджаров“ предоставя бизлихвени кредити.

Работещите в „Димитър Маджаров“ ценят спокойствието, което фирмата им дава и човешкото отношение. „Кабинетът ми винаги е широко отворен. Хората знаят, че ще се опитаме да помогнем на всеки“, пояснява собственикът.

Dimitar_Madjarov

„Димитър Маджаров“ е утвърден производител на качествени и традиционни за българската трапеза продукти. В портфолиото си има над 160 млечни и месни артикула. Във фирмата са въведени GMP и НАССР стандарти. Компанията е сертифицирана по International Food Standard,  БДС и Bio стандарт и има близо 20 отличия за качество. В „Димитър Маджаров“ работят 320 души.