Рецепта за оригинално гръцко пастицио

Продукти:
Макарони – 500 гр.
Кайма „Маджаров“ – 1 кг.
3 белтъка
Настърган кашкавал „Маджаров“ – 300 гр.
Олио – 100 мл.
1 глава лук
Доматен сок – 500 грм
Щипка сол
Щипка черен пипер
Щипка риган

Продукти за соса Бешамел:
Брашно – 8 с. л.
Прясно мляко – 1 л.
3 жълтъка
Масло „Маджаров“ – 6 с. л.
Щипка сол

Начин на приготвяне:
Сварените макарони се смесват със 100 гр. от настъргания кашкавал и белтъците. Половината от тях се разстилат в намазана с масло тава и се поръсват с олио. Добавя се запържената с лук, доматен сок и подправки, кайма. Поръсва се с половината от останалия кашкавал и отгоре се добавят останалите макарони.

Залива се със сос Бешамел, който е предварително подготвен по следния начин: маслото се разтопява в дълбок съд и към него се прибавя брашното при постоянно бъркане.  Прибавя се и млякото, без да се прекъсва бъркането и така докато се сгъсти. Оставя се да поизстине и след това се добавят разбитите жълтъци и солта.

Пече се приблизително час на около 200 градуса. Преди да се извади се поръсва с останалия кашкавал и се пече още 5 минути, докато кашкавалът отгоре се разтопи приятно.

 

Сподели

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *