Закуска за добро здраве

Не искаме да звучим досадно, но сме загрижени за начина ти на хранене. Затова искаме да подчертаем важната роля на сутрешната закуска и неприятните последствия от липсата й.

Истината е, че пропускането на закуската може значително да затрудни контрола на тегло и да доведе до неприятни резултати. Мит е, че лишаването от закуска си заслужава, когато искаме да намалим теглото си. Това просто не е ефективно.

Подобна практика по-скоро би могла да доведе до обратен ефект – всъщност пропускането на закуската е свързано със затлъстяването. Проучванията дори доказват, че хора с наднормено тегло и затлъстяване, са по-склонни да пропускат закуската, а това ги кара често да ядат повече от нормалното на следващото хранене или да прогонват глада с висококалорични междинни хапвания. Няколко изследвания подсказват, че хората може би са склонни да натрупват повече мазнини когато ядат по-рядко на по-големи порции, отколкото ако поемат същия брой калории на по-скромни, но по-чести хранения.

Ако искате да сте здрави и енергични през целия ден, не бива да се лишавате от закуската. Ако не закусите сутрин:

  • рискувате към обяд да сте освирепели от глад и да поемете по-голямо количество храна
  • ще лишите организма си от енергия и ще пропуснете възможността да ускорите метаболизма си.

Закуската всъщност помага на метаболизма да започне интензивно да изгаря калории и да работи активно през целия ден, след като през нощта се е забавил. Т.е. закуската опитомява апетита за остатъка от деня.

Изключително важно е майките да създадат навик у децата си, който е обвързан с важността на сутрешното хранене. Това ще им помогне да поддържат добро здраве и ще предотврати евентуално затлъстяването.

Ето и няколко варианта за бърза и вкусна закуска вкъщи:

  • Препечена филийка пълнозърнест хляб със сиренце (разгледай нашите млечни продукти тук) и варено яйце;
  • Купичка прясно мляко с овесени ядки / мюсли;
  • Купичка кисело мляко със сезонни плодове;
  • Чаша фреш от портокал и плод по избор.

 

Сподели

One thought on “Закуска за добро здраве

  1. Не случайно старите хора са казали, че закуската е най-важното хранене на деня. Дори имаше нещо от сорта: закуската изяш сам, обяда сподели, а вечерята дай на врага.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *