Коледната вечеря по света – пуйка, пай, пудинг

За много южноафриканци коледното празненство е обяд на открито. Традиционните ястия включват пуйка, печено свинско, пай с кайма или печено прасенце, жълт ориз със стафиди, зеленчуци и пудинг със сливи, и крекери.

След края на коледните песни домакинът на коледната вечеря в Аляска сервира донъти с глазура от кленов сок, сладки, бомбони, пай с риба и понякога пушена сьомга.
В Австралия традиционните ястия включват пуйка, шунка, свинско и понякога пай с кайма. Коледен пудинг със сливи се сервира за десерт. По време на австралийската златна треска в коледния пудинг са слагали златно късче, а сега се пече с късметче. Който го открие, ще се радва на добър късмет.
В Австрия за Коледа сервират печен шаран, а в Белгия – специални кейкове, които се хапват по време на празниците.
В Бразилия голямата коледна вечеря включва пуйка, шунка, цветен ориз и много плодови и зеленчукови ястия.
Канадците сервират печена пуйка със зеленчуци и сосове, пайове с кайма, сладкиши със смес от нарязани сушени плодове. За десерт има богат, плодов коледен пудинг с бренди сос.Тази традиция се спазва и в Англия.
В Дания коледната вечеря започва с оризов пудинг с магически бадем в него. Който го открие, получава награда. След това си хапват гъска, червено зеле и запечени картофи. Следват много сладкиши и кейкове.
В Египет службата за Коледа приключва в полунощ със звън на църковни камбани, след което хората се прибират и хапват специално коледно ястие, наречено фата, което включва хляб, ориз, лук и варено месо. В утрото на Коледа хората в Египет посещават приятели и съседи, като носят със себе си вид сладък хляб, който раздават на хората, с които се срещат и го хапват заедно с шербет.

Сподели

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *