Топ рецепти за чийзкейк

Решихме да се разровим в блогосферата, за да открием някои специални рецепти за чийзкейк и определено успяхме.  Виж находките ни.

В блога си Sunshine’s kitchen Ирина Купенска  има поне три рецепти за чийзкейк. Едната от тях е за чийзкейк с Матча, бял шоколад и малини. Този чийзкейк се пече, а за основа отново се ползват бисквити и масло. В чийз плънката има крем сирене и сметана, а специалната съставка е зелен чай Матча. За да е още по-ефектен, авторката го залива с мус от бял шоколад.

В кулинарния блог на Катерина намерихме рецепта за хрупкав чийзкейк с боровинки. Тя не ползва бисквити, а приготвя блата за основата на чийзкейка с брашно, захар, масло и смлени бадеми. Пече блата, като оставя част от него. След като блатът е готов, залива с чийз крема, направен от обезсолено сирене, захар и бадемов ликьор, отгоре разстила боровинково сладко, а за финал е остатъкът от сместа за блата и се пече отново. Авторката украсява с кокосови стъготини.

Хубавото на чийзкейкът е, че е невероятно поле за импровизации! Йоланта Делибозова показва рецепта за чийзкейк с малини и шамфъстък в блога си “Вкусно с Йоли”. Нейната рецепта е с чаени бисквити с мед и извара. Тя не пече блата отделно, само притиска бисквитената основа във формата за печене и я оставя да престои малко в хладилника, докато приготви крема.  Кремът включва освен извара, сметана, яйца, ванилия, лимонова кора и шам фъстък. Когато е готов, го сипва върху бисквитения блат и пече заедно, като печенето може да става и на водна баня, за още по-фин вкус. За украса Йоли използва желиран сироп от малини, който прави сама, както и потопени в сиропа малини и резенчета шамфъстък. Десертът й изглежда невероятно!

А за пълен разкош и една рецепта за тройно шоколадов чийзкейк. Виж какво ти е необходимо:

За основата:
1 1/2 чаши (150 грама) натрошени шоколадови вафлички
1/3 чаша (75 грама) масло, разтопено
За пълнежа:
340 грама черен шоколад, настърган
680 грама крем сирене на стайна температура
1 чаша (200 грама) гранулирана бяла захар
3 големи яйца на стайна температура
1 1/2 чаени лъжици ванилов екстракт
1 чаша (240 ml) заквасена сметана на стайна температура
За ганаш крема:
115 грама полусладък или черен шоколад, настърган
1/3 чаша (80 ml) течна сметана
1 ч.л. масло на стайна температура
Намазняваме формата за печене с масло. Най-добре е формата да е с диаметър 25 см. Загряваме предварително фурната до 180 градуса.
За основата смесваме в купа натрошените шоколадови вафлички и разтопеното масло. Разпределяме сместа по дъното на формата за печене и притискаме леко, покриваме и оставяме в хладилника, докато приготвим крема.
За пълнежа: разтопяваме шоколада на водна баня като бъркаме докато стане гладко. Отстраняваме от котлона и оставяме да изстива. Междувременно разбиваме крем сиренето, като постепенно добавяме захарта и когато тя се усвои добавяме и шоколада. За чийзкейка е важно да се бърка бавно, за да не влезе много въздух в сместа. Добавяме и яйцата, едно по едно, като бъркаме по около половин минута след всяко. Прибавяме ваниловия екстракт и сметаната и бъркаме докато всичко се смеси добре. Изваждаме блата от хладилника и изливаме върху него крема и сме готови да печем чийзкейка на водна баня.
Печем около 50-55 минути или докато кремът стегне, но в центъра все още изглежда леко влажен и мек. Изваждаме от фурната и внимателно прокарваме нож или шпатула по стените на формата, за да се отдели чийзкейкът (това помага да не се получат пукнатини докато кейкът изстива). Оставяме да се охлади, след което го слагаме в хладилника за няколко часа преди да го покрием с ганаш крема.

За ганаш крема: настърганият шоколад поставяме в купа. На слаб огън загряваме сметаната с маслото, докато започнат да се появяват мехурчета. Веднага изливаме кипящата смес върху настъргания шоколад и оставяме за няколко минути. След това разбъркваме, докато сместа стане гладка. Охлаждаме още малко и изливаме върху чийзкейка. Със шпатула или лъжица разпределяме ганаш крема върху чийзкейка равномерно. Покриваме и връщаме обратно в хладилника за още няколко часа или направо за нощта. Този чийзкейк е най-вкусен, когато е престоял в хладилника поне ден.

Сподели

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *