ЕС с нови правила за етикетирането на храните

Няколко медии публикуват информации за приетите промени в европейското законодателство по отношение на етикетирането на храните. Дневник отбелязва, че документът е компромисен, заради пропускът да се изписва енергийната стойност на 100 грама/милилитра и на етикетите на алкохолните напитки.

Инвестор пише, че освен хранителните стойности, трябва да се посочва наличието на алергени, а мястото на произход трябва задължително да бъде отбелязано и за прясното свинско, овче, козе и пилешко месо.

Стандарт акцентират върху това, че храните в които вместо оригинални съставки има заместващи, като например сирене с растителни мазнини, на етикетите ще трябва да се изписва “имитация”.

Освен енергийното съдържание, на етикетите ще трябва да се отбелязва и съдържанието на мазнини, въглехидрати, захар, протеини и сол.

Сподели

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *